אנליסטים ברחבי העולם מסתכלים על פייסבוק כמו על דודה גדולה , עשירה ,מתוחכמת שרכשה נדל"ן איכותי ברחבי העולם ( אינסטגרם, וואטסאפ) , לא כל כך אהובה ומעבר לכך – לא כל כך בריאה….. – עסק המבוסס על מודל עיסקי אחד ( פרסום) שגם הוא מבוסס על יכולות טירגוט וליקוט מידע עמוק אודות משתמשים ( יכולת בעייתית שתקוצץ בקרוב על ידי הרגולטור). מעבר לכך , פייסבוק לא הצליחה לייצר תלות ונאמנות בקרב קהל המשתמשים ועכשיו היא מתחילה לשלם את המחיר בדמות נטישה המונית של ילידי דור ה Z ו ה Y.
אם מחפשים מודל של רשת חברתית בריאה ומאוזנת , ניתן למצוא אותה בסין. Wechat התחילה כתוכנת מסרים והפכה עם הזמן לפלטפורמה מרובת שכבות של פעילות חברתית ושירותי ערך מוסף שיצרה תלות קיצונית של המשתמשים בה .
לפלטפורמה זו יש כ 1 מיליארד משתמשים ( לפייסבוק כשני מיליארד משתמשים חודשיים)
השחקן הסיני משדר מקסימום פרסומת אחת ליום למשתמש ( פייסבוק בסביבות פרסומת כל 10 פוסטים)
ההכנסות של וויצ'אט מפרסום הן בערך 3 דולר למשתמש יומי ( ARPU ) בהשוואה לפייסבוק 25 – 30 דולר ( = 40 מיליארד דולר הכנסות בשנה , מתחלק ל 1.5 מילארד משתמשים יומייים)
מרבית ההכנסות של וויצ'אט מקורן בשירותי ערך מוסף ( משחקים, תוכן בתשלום , ייעוץ וכדומה) ושירותי בילינג ( הפלטפורמה מאפשרת לבצע תשלומים שונים כגון רכישת דלק ושאר קניות) . פייסבוק נצמדת למודל עיסקי מבוסס פרסום.
הסינים לא זזים בלי וויצ'אט – תלות מוחלטת. פייסבוק חווה נטישה המונית ומתמשכת של משתמשים צעירים נטולי נאמנות.
פייסבוק מכניסה יותר ועשירה יותר מוויצ'אט. אבל הדודה הזו כנראה כבר חולה וצריכה לעבוד על עצמה בכדי להיות איתנו לאורך זמן :
- יצירת תלות מחוייבת בעידן של נדידת עמים בין פלטפורמות. מהלך אסטרטגי מסוג זה מחייב יצירת ערכים מוספים ברמת התוכן והיישומים. ניתן ללמוד מוויצ'אט או מאמזון כיצד מייצרים תלות צרכנים בעולם הדיגיטלי.
- גוון המודלים העיסקיים עליהם נשענת החברה. ההנחה היא שלאורך זמן, פרסום "רגיל" כבר לא יספיק.
- Be Loveable – מותג צריך להיות נאהב. לייצר רגשות מחברים ולא מרחיקים. לפייסבוק בהחלט יש הרבה עבודה בעניין זה.
כתיבת תגובה