ענקית האינטרנט אמזון התחילה במהלכים משמעותיים לכניסה לשוק הישראלי בצורה מסודרת. מעבר להשקעתה במרכז הפיתוח המקומי, יש לחברה כוונה לחבור גם לגורמי הפצה מקומיים ולהיות שחקן "מקומי" מרכזי בתחום הקמעונאות המקוונת בישראל. מהלך זה יכול להוות מכה משמעותית לשחקניות המקומיות שכבר עכשיו מתמודדות עם תחרות הולכת וגוברת עם אלטרנטיבות גלובליות בתחום הקניות ברשת. השחקנים המאויימים הם אלה השייכים לקטגוריות היותר פעילות בשוק הישראלי :
58% מהישראלים הקונים אונליין – מתעניינים בתחום האופנה
38% – טלפונים חכמים ומוצרים נלווים
37% – גאדג'טים ומשחקים
35% – מוצרי טיפוח
כניסה משמעותית של ענקית כמו אמזון לשוק המקומי עלולה לשטוף את סיכויי ההשרדות של שחקנים מקומיים בתחומים מובילים אלה
איך יכולים גורמים אלה לשמור על עצמם ?
הכלי המשמעותי ביותר בתחום המסחר האלקטרוני נקרא Click & Collect . פורמט המאפשר הזמנה של מוצרים אונליין – וליקוט הסחורה במקום פיזי. הקהל האמריקאי כבר הצביע ברגליים לטובת השילוב הזה : מחקר שנערך על ידי CNBC לפני מספר חודשים, מראה ש 71 אחוזים מהקונים האמריקאיים ניצלו אפשרות זו ב 12 החודשים האחרונים. באירופה , 10 אחוזים מקניות המכולת אונליין כבר מתבצעות תוך שימוש בפורמט זה.
גם את הטרנד הזה מובילים ילידי הדיגיטל – המילניאלס . על פי מחקר של נילסן מחודש פברואר 2018, צרכני דור ה Y , מעדיפים קנייה המשלבת בחירה והזמנה באמצעות המובייל או המחשב וליקוט הסחורה במקום נוח קרוב למקום המגורים או מקום העבודה. אין ספק שבתחום זה המבוסס על שיתופי פעולה בין שחקני אונליין ואופליין, לשחקניות מסחר מקומיות עשוי להיות יתרון מסויים ( אולי זמני?) על פני הענק האמריקאי.
מהלכים נוספים העשויים להיות כלים תומכים לקרב עם אמזון, כוללים פעילויות המזכירות משהו את מה שאמזון עצמה עושה בארצות הברית ובאיזורים אחרים בעולם – יצירת חבילה של שירותים ומוצרי ערך מוסף עבור לקוחות PRIME – כנגד דמי מנוי או כסט הטבות ליצירת נאמנות.
נניח שיש לכם חנות אופנה. איך זה אמור להיראות ?
- משלוח אקפרס – חינם. עד מקסימום 36 שעות החבילה אצלכם בבית
- מדיניות החלפה – יש לכם 8 שבועות להחליט אם אתם רוצים את המוצר ( החזרה בתנאים מוגדרים וברורים)
- חבילות תוכן – יעוץ, סטיילינג, תצוגות אופנה וכדומה. כל מה שיכול לעניין את מי שקונה מידי פעם בחנות האופנה שלכם.מרכיב זה בחבילה יתבסס על שיתוף פעולה עם חברות תוכן רלוונטיות.
- שילוב אפליקציות של מציאות רבודה שבאמצעותן כל אחד יכול למדוד להתנסות ולחוות את מוצרי החנות לפני קנייה.
- bargains Line – לקוחות PRIME – זוכים באופן קבוע לחשיפה ראשונה של כל פריט חדש במחירי מציאה ( למשך מספר שעות)
- Membership Sharing – שני חברים או ארבעה בני משפחה יכולים לחלוק מנוי PRIME.
- אסטרטגיית מיקרו סגמנטלית ויצירת קוי מוצרים יעודיים ( אמהות, דור Y, דור Z וכדומה)
- שיתופי פעולה עם חנויות מקומיות עם מוצרים משלימים – אם קנית משותף אחד מה"חבילה" קיבלת 10 אחוז הנחה, במידה ושילבת שותף נוסף אתה זכאי ל 20 אחוז הנחה, השותף השלישי כבר מזכה אותך ב30 אחוזי הנחה.
- branded cash – המציאו לעצמכם מטבע שלכם ( יכול להיות מבוסס על טכנולוגיית טוקנים אבל לא הכרחי). תגמלו לקוחות פוטנציאליים עבור ביקור בנכסים שלכם ( חנות, אתר, אפליקציה, בלוג) . שימו לב תנו ללקוחותיכם מטבע על כל ביקור אן שיתוף של תוכן או הפצה של מוצר. לא על קניות !! . ככל שהארנק שלהם יתמלא במטבעות ממותגים שלכם, כך תייצרו מעורבות יותר משמעותית שלהם במותג שלכם.
כמובן ששחקנים קטנים אינם יכולים להציע חבילה עשירה כמו אמזון – מוזיקה, ספרים, שירותי ענן, אבל עם קצת יצירתיות והטמעה של אותו קונספט , גם שחקנים קטנים, מקומיים ואיכותיים, יוכלו לנצח במלחמה הזו. מה שצריך זו תכנית מוצרית- שווקית נכונה.
כתיבת תגובה