המיזוג בין ערוץ 10 לבין חברת רשת יוצא לדרך ( כנראה). מהלך מסוג זה מייצר אי ודאות בקרב העובדים כמובן, אבל גם מעלה סימני שאלה לגבי השפעתו על השוק ומצב הביקושים בתעשיית . ההערכה שלי היא שלמיזוג תהיה השפעה מסויימת על רמת ביקושים ומחירי הפרסום , אבל רק לטווח המיידי – קצר.
ההערכה היא שבשנה הקרובה תהיה עלייה במחירי הפרסום בטלוויזיה ולאחריה ( 2020) תהיה צניחה של מחירים הנובעת בעקר מתגובה של מפרסמים לתנועה של הילידים הדיגיטליים לכוון שימוש בפלטפורמות דיגיטליות. הסגמנט של הצופים הצעירים כבר לא ממש צורך טלוויזיה לינארית אבל כפי שידוע, מפרסמים ופרסומאים מגיבים באיחור. שנתיים מהיום יצטרכו שחקני הטלוויזיה להיות שחקנים דיגיטליים חכמים ואטרקטיביים. אחרת יסגרו את השערים או יצטרכו להנדס עוד מיזוגים.
מה זה אומר " שחקנים דיגיטליים חכמים "?
הכוונה היא לשחקני מדיה היודעים לייצר תוכן יחודי ואטרקטיבי המאפשר לחברת התוכן ליישם מודלים עיסקיים שאינם בהכרח מבוססים על פרסום. דוגמא מעניינת ניתן לראות בנתוני הביצועים העיסקיים של ניו יורק טיימס. העיתון הוותיק הטמיע מודל מבוסס מנויים ועשה זאת בזמן , לפני שהמניה שלו נכנסת לצלילה קיצונית.
נכון להיום יש לחברה 2.9 מיליון מנויים משלמים בדיגיטל , מתוך 3.8 מיליון מנויים בסך הכל. התרומה של הדיגיטל להכנסות החברה צומחת בכעשרים אחוז בממוצע לרבעון. הכנסות החברה במגמת צמיחה רציפה והיא רווחית , זאת בניגוד למה שקורה אצל שחקני פרינט אחרים. כאשר מסתכלים על מבנה ההכנסות והרווח רואים שהתרומה של פרסום דיגיטלי ( ובכלל) לחברה , נמצא בירידה. התרומה של תשלום מנויים – נמצא בעלייה.
הטרנד הזה – לא יפסח על אף חברות המייצרות תוכן ( פרינט, רדיו, טלוויזיה) – עוגת הפרסום עוברת טלטלה ולא תספיק להאכיל את כל השחקנים בשוק. הפתרון הוא לייצר תוכן חשוב, איכותי, מעניין ומייצר תלות – וללכת ישירות לכיסו של הצרכן . זה יכול להיות מבוסס לא רק על תוכן אלא גם על מכירת מוצרים ושירותים ישירות למשתמשים.
הטרנד הזה – יגיע לישראל עוד כשנתיים. זו הסיבה שהמיזוג בין ערוץ 10 לרשת , לא ממש ישנה את השוק שהולך במילא לכוון המחייב חברות מסוג זה לשנות את מעמדן בשרשרת הערך , כמו גם לעשות מהפך בכל מה שקשור למודלים העיסקיים שלהן.
כתיבת תגובה