כל מי שעוסק ביצירה עיסקית, מכיר את התחושה שהעסק לא זז. אחרי תקופה ארוכה שבה נדמה שבעלי העסק עשו הכל , ואולי רגע לפני שסוגרים את האופק, זורקים לשולחן שלל פתרונות – חלקם הזויים – בידיעה שאין כבר מה להפסיד. אין אסטרטגיה , אין כוון, אין חשיבה יצירתית אמיתית . יש התפרעות מחשבתית שבדרך כלל מייצרת תוצרים מטורללים. ואחר כך מגיעה הדעיכה .
מי שצופה (למרות השיעמום) בערוצי הטלוויזיה המסחרית בישראל לא יכול להימנע מהתחושה שחברות וותיקות כמו קשת/ רשת הרימו ידיים .
איך נראית הרמת ידיים תבוסתנית בתחום המדיה ? כמה סימנים :
- עודף תכניות מאותו ז'אנר . בכל הערוצים. כל הזמן . גם בפריים ( מי אמר תכניות אוכל ונשאר רעב ?)
- אוסף פרצופים לא ברורים מופיע אצלכם על המסך וגורם לכם לשאול : איך הם הגיעו להנחות תכנית ? למה ? איפה הקאטץ' ?
- חלומות על מושיע דמיוני . גרנדיוזיות חסרת בסיס וערך המובילה להתרסקות מרהיבה ( 2025 – איזו שנה נפלאה )
- מרבית התכניות אפילו לא מתקרבות להיות מאוזנות מבחינת עלות- תועלת ( הכנסה).
ככה לא עושים טלווויזיה . התנהלות חסרת הגיון מסוג זה יכולה לחסל את התעשייה שגם ככה סובלת מנטישת הילידים הדיגיטליים הנחשבים לקהל החשוב ביותר מבחינת הכנסות מפרסום. הצעירים אינם צורכים טלוויזיה לינארית . הם צורכים תכני וידאו ברשתות החברתיות, בנטפליקס וכמובן יוטיוב. אם נבחן את ערוצי התוכן המוצלחים ביותר ביוטיוב , נראה שלושה מאפיינים עקריים :
- בעלי התוכן מבססים את הערך שהם מביאים על היכרות מעמיקה עם קהל היעד שלהם.
- בכל הערוצים המצליחים יש יצרן תוכן התשוקתי לקטגוריה מסויימת , המייצר תוכן לצרכני תוכן התשוקתיים לאותה קטגוריה. ככה מייצרים נאמנות, צפייה חוזרת , עניין, רמת קשב וקידום ויראלי ואורגני.
- עלויות ההפקה כבר אינן פקטור משמעותי להצלחה. העידן הדיגיטלי מחייב יצירתיות מסוג אחר – מדוייקת , לא גרנדיוזית, מביאה ערך, המבוססת על היכרות עם קהל היעד – עם תשוקותיו, ציפיותיו, צרכיו והאינטרסים שלו.
תעשיית הטלויזיה צריכה לאמץ את מודל יוטיוב . לפחות לנסות . אבל עוד קודם לכך עליה להפנים את העובדה שאין כבר תעשיית טלוויזיה אלא תעשיית תוכן.
רשת , קשת , כאן ודומיהם צריכים להפוך להתנהל כחברות תוכן המייצרות ערך מרובע שירוץ בכל הפלטפורמות :
- ליידע ( חדשות ואקטואליה )
- לבדר
- ללמד (מידע)
- לחבר ( חיבור בין אנשים הופך לתפקיד משמעותי של חברות תוכן בעידן הרשתות החברתיות).
כתיבת תגובה