כחלק מאסטרטגיית החדירה הבינלאומית שלה , השיקה חברת אמזון רשמית את פעילותה בטורקיה לפני מספר חודשים. ענקית הקמעונאות הודיעה על השקת הפעילות, כשהיא מתחילה עם 15 קטגוריות אותן היא מציעה ללקוחות ברחבי טורקיה. מהלך מסוג זה כולל לוקאליזציה בתחומי הסחר, האיחסון, העסקים והשילוח ומאפשר לחברה למצב את עצמה כשחקן מקומי תוך ניצול כל היתרונות לגודל, המאפיינים אותה בשווקים כמו ארצות הברית.
מדינת היעד הבאה של התאגיד היא ישראל. גם כאן מתכוונת החברה לנצל את יתרונותיה הגלובליים תוך כדי הטמעה של אסטרטגיה לוקאלית קיצונית. אלו הם לא סימנים מעוררי תקווה עבור השחקנים המקומיים.
אחת השחקניות שנערכה בזמן היא שופרסל אשר השיקה בקול תרועה רמה את מיתחם האאוטלט שלה – http://www.americanoutlets.com כולל פרזנטורית מוכרת , קמפיין טלוויזיה מושקע ושלל פעילויות שווק דיגיטליות .
אבל – כאשר בוחנים את המוצר, ההצעה המסחרית ובעקר את הפעילות הדיגיטלית – המסקנה היא שמישהו לא הבין את המהפכה העומדת לשטוף את שוק הקניות המקומי :
- נתחיל במחירים – הצצה בהצעות בקטגוריות השונות מראה למשל שמחירי אופנה נעים בטווח של 20-100 דולר, לזה צריך להוסיף עלויות משלוח בגובה עשרות ₪ וזמן האספקה הוא 7-14 ימים מזמן אשור . בתחום ההנעלה מוצעים מחירים הנעים בטווח של 50- 150 דולר. דמי משלוח בגובה עשרות ₪ וזמן אספקה – 7-14 ימים. מותגים בתחום שעונים עולים בסביבות 70-80 דולר.
אם עושים השוואה חוצת קטגוריות לשלל המוצרים המוצעים באמזון אנגליה למשל – נראה פער מחירים מהותיים – לטובת האנגלים , לדוגמא : אופנה – 20 – 50 דולר לחולצות, מכנסיים – 30 – 50 דולר, שעוני קסיו 15 דולר. אם מעמיקים את ההשוואה למותגים כמו עלי אקספרס http://www.aliexpress.com או שחקני דיסקאונט כמו https://www.wish.com רואים פערי מחירים דרמטיים .
2. חבילת תועלות . אמזון עוטפת את לקוחותיה עם חבילת תועלות – Amzon Prime – המייצרת חיבור, נאמנות ובטווח הבינוני תלות המגנה על החברה מפני תחרות . חבילת תועלות היא הדרך היחידה של שחקנים מקומיים להכין את עצמם לתחרות . יותר מזה – תחום חבילות הערך המקומיות הוא אולי המקום היחיד שבו לשחקנים כמו שופרסל יכול להיות יתרון עיסקי בהשוואה לשחקנים בינלאומיים.
3. זמן אספקה. אמזון התחילה בשווקי הבית שלה לספק מוצרים בקטגוריות מסויימים תוך שעות!!! זמני האספקה של שופרסל שייכים לעידן אחר ולקהל יעד אחר. בלי שיפור מהותי בתחום זה – התחרות לא קיימת.
4. יצירתיות שיוצרת העדפה, משיכה, תחושת חדשנות ונאמנות צרכנים. כל זה מאוד חסר בחשיבה המוצרים/ שווקית של שופרסל. למשל :
- Membership Sharing – שני חברים או ארבעה בני משפחה יכולים לחלוק מנוי שופרסל פריים
- אסטרטגיית מיקרו סגמנטלית ויצירת קוי מוצרים יעודיים ( אמהות, דור Y, דור Z וכדומה)
- שיתופי פעולה עם חנויות מקומיות עם מוצרים משלימים – אם קנית משותף אחד מה"חבילה" קיבלת 10 אחוז הנחה, במידה ושילבת שותף נוסף אתה זכאי ל 20 אחוז הנחה, השותף השלישי כבר מזכה אותך ב30 אחוזי הנחה.
- branded cash – המציאו לעצמכם מטבע שלכם ( יכול להיות מבוסס על טכנולוגיית טוקנים אבל לא הכרחי). תגמלו לקוחות פוטנציאליים עבור ביקור בנכסים שלכם ( חנות, אתר, אפליקציה, בלוג) . שימו לב תנו ללקוחותיכם מטבע על כל ביקור אן שיתוף של תוכן או הפצה של מוצר. לא על קניות !! . ככל שהארנק שלהם יתמלא במטבעות ממותגים שלכם, כך תייצרו מעורבות יותר משמעותית שלהם במותג שלכם.
אלו הן רק דוגמאות לדרך בה שחקן מקומי יכול להיערך לכניסתם של ענקי השופינג לישראל.
נכון לעכשיו המיזם החדש של שופרסל לא מיישם כמעט שום דבר ממה שמצופה משחקן מקומי. אין אסטרטגיית מחירים מבדלת, אין יצירתיות שווקית או מוצרית, אין חדשנות העשויה להפוך את המיזם ל Fast Brand המאפשר קנייה מהירה וידידותית , אין חידוש ברמת האריזה .
במילים אחרות – ככה לא בונים תחרות.
כתיבת תגובה