כאשר מסתכלים על מפת המדיה הדיגיטליים העולמית, ניתן להבחין במספר שבטים מרכזיים :
- שבט גוגל – כולל כמובן את יוטיוב ושאר נכסי התאגיד
- שבט פייסבוק – כולל אינסטגרם, ווטסאפ ושאר הנכסים
- שבט אי קומרס – כמובן בראשם אמזון ( למרות שמותג זה כבר מזמן כבר פרץ את גבולות הזירה המקורית שלו)
- שבט הפאבלישרס – חברות מדיה כגון – וואלה, ווינט,סלונה, מאקו ודומיהן.
בשנים האחרונות הורע מאוד מצבן של חברות המדיה / פאבלישרס. הורע אבל לא הוכרע .
למה הורע ?
משתמשים זולגים לאלטרנטיבות אחרות – בעקר לרשתות חברתיות. שם הם לא רק פוגשים חברים אלא גם נחשפים לחדשות , לומדים על אופנות, הזדמנויות טרנדים ורכילות – הכל מגיע אליהם תוך כדי תנועה ברשתות החברתיות . זה מה שנקרא –
The Age of Discovery- ליקוט מידע ומודיעין חברתי, תוך כדי שהייה ברשת חברתית.
בנוסף לכך, גם המפרסמים בחרו להזרים את תקציבי הפרסום שלהם לאופציות יותר מדוייקות ומטורגטות ( גוגל ופייסבוק ). מרבית חברות המדיה, מפסידות כסף ומשתמשים על בסיס חודשי .
ממה שאנחנו שומעים בתעשייה , חלק מהפאבלישרס הרימו ידיים – מחפשים בכוח מיזוגים ו/או מכירה, מקצצים השקעות בתוכן ומטמיעים תכניות שווק רזות במיוחד.
למה לדעתנו העסק עדיין לא הוכרע ? מספיק ללמוד ממה שקורה בתחום זה בארצות הברית בכדי להווכח שיש מה לעשות. הפתרון מבוסס על שלושה מונחים שיהיו מאוד דומיננטיים בשנה הקרובה :
Detachable Publishers
הכוונה לפאבלישר שמתנהג כיצרן תוכן ולא כחברת מדיה. במילים אחרות – הפאבלישר מייצר תוכן לקהל מוגדר ומאופיין ומפרק את עצמו לחתיכות תוכן שפוזרו במקומות בהן הקהל שלו קיים.
במילים אחרות ה DP יתמקד בלהביא את התוכן שלו לקהל במקום להביא את הקהל לתוכן באתר שלו. לדוגמא : CNN הבינו שלא יוכלו להביא את הקהל הצעיר לאתר שלהם ולכן הקימו ערוץ CNN בסנפצ'אט. תנועה זו כוללת יצירת הכנסות מפרסום בערוץ CNN בסנפצ'אט. אין מדובר במהלך של הפצת תוכן בלבד , אלא ביצירת הכנסות חדשות שלא היו קיימות עד אז.
Collective Data
אחת החולשות של אתרים רגילים בהשוואה לשבטי פייסבוק וגוגל , הוא חוסר במידע על משתמשים. הפתרון המוצע הוא שיתוף דאטה בין אתרים (לפעמים גם חברות מתחרות) בכל הקשור למידע משתמשים.
פתרון זה יאפשר לפאבלישר לקבל מידע עמוק ורלוונטי על משתמש , עוד לפני שהגיע איליו לאתר. מהלך זה יאפשר לו להציע למפרסמים יכולת טירגוט דומה לזו של השבטים הגדולים ולעצור את זליגת התקציבים. החלק הבעייתי בפתרון זה הוא לשכנע את ווינט לשתף פעולה עם וואלה או לשכנע את סלונה לשתף פעולה עם אונלייף, מאקו ורשת וכדומה. צריך למצוא את הגוף הנכון לנהל מהלך מורכב מסוג זה מבלי לעבור על החוק ומבלי לייצר העדפה של צד אחד על פני מתחריו.
Users Identity
על בסיס פתרון שיתוף הדאטה, ניתן להגיע לשלב החשוב באמת והוא יצירת זהות משתמש לכל אחד המגיע לאתר. על סמך אותה זהות יחודית, יוכל הפאבלישר לנתב תוכן רלוונטי עבורינו כמשמשים וגם לחבר אותנו לחברים דומים / רלוונטיים לנו. במקרה כזה – יש סיכוי שתיעצר הזליגה של משתמשים לרשתות החברתיות.
במילים אחרות – ההצלה של פאבלישרס בישראל , אפשרית. לצורך זה נדרשת פעולה המבוססת על שלושת מרכיבים אלה. ללא מהלך אמיץ מסוג זה, קשה לנו לראות איך גורמים כמו וואלה, סלונה, מאקו ואחרים יוכלו לשרוד את מלחמת השבטים הגדולה.
כתיבת תגובה