הנתונים העיסקיים של פייסבוק/ מטה נראים מצויין – יותר משניים וחצי ביליון משתמשים אקטיביים ( 1.8 ביליון יומיים ) ,הכנסות שנושקות ל 100 ביליון דולר ורווח נקי מרשים בהחלט. ויחד עם זאת – אני מרשה לעצמי לשים סימן שאלה גדול סביב המשך המובילות וההצלחה העסקית של פייסבוק בהסתכלות לחמש השנים הקרובות .
בשנים הקרובות , עם כל השינויים וההתפתחויות בתעשייה – לא תוכל להיות עסק גדול ומוביל אם אתם לא עומד בתנאים הבאים :
- אם אין לך יחסי בילינג עם לקוחות – יהיה לך קשה לאחוז בהם ולפתח איתם מערכת יחסים אמיתית המבוססת על first party data . לפייסבוק אין כרגע ממש יחסי בילינג עם לקוחות. החברה אמנם מנסה לעשות מהלכים הגיוניים באמצעות יישום אסטרטגי שנקרא – פייסבוק/ אינסטגרם שופ – כולל שיתוף פעולה עם שופיפיי – אבל עדיין לא ברור עד כמה השותפים של פייסבוק בתחום זה, יסכימו "להתפשט" מכל נכסיהם ( = בעקר דאטה)
2. אם העסק שלך מבוסס בעקר על הכנסות מפרסום – יש סיכוי שתיתקל בהרבה מאוד מכשלות גם באספקטים הקשורים לשינויים בתחום התנהגות צרכנים וגם מצד גורמים עסקיים ( לדוגמא – כללי המשחק החדשים של אפל בתחום איסוף דאטה) וגורמים רגולטוריים. שוק הפרסום עומד בפני שלל שינויים שיהפכו את מודל ההכנסות הזה לבעייתי. נכון להיום – כמעט 90 אחוז מההכנסות של פייסבוק נובעים מפרסום
3. אם אתה לא מותג אהוב – Loveable brand ( כן. יש דבר כזה) סיכויי ההצלחה שלך גבוהים פחות. פייסבוק היא לחלוטין מותג לא אהוב : צרכנים לא אוהבים את השליטה של פייסבוק בדאטה שלהם, מפרסמים לא אוהבים את התלות שלהם בפייסבוק, חברות מדיה שונאות את העובדה שפייסבוק לקחו להם את הפרנסה, הרגולטור לא אוהב את התנהגות פייסבוק בתחום של פרטיות המידע שלנו ומדינות לא אוהבות את פייסבוק בגלל שהיא לא משלמת מספיק מיסים. בקיצור – עם כל האנטגוניזם הזה – טוב לא ייצא מזה.
4. אם אתה מושפע מנדידת עמים אופנתית – אתה מחוייב לאסטרטגיית רכישות אגרסיבית. פייסבוק תסבול מנדידת קהלים מפייסבוק לפלטפורמות נישתיות או אופנתיות אחרות שיגיעו ( כמו שהיתה נדידת קהלים לטיקטוק ) . זה הטבע של המרחב הדיגיטלי . העניין הוא שהרגולטור כבר לא יאפשר לה לבצע רכישות קלילות יחסית , כמו שהיא ביצעה בתקופה שבה קנתה את אינסטגרם ו-וואטסאפ.
כתיבת תגובה