אחת הסוגיות המשמעותיות בתעשיית הפרסום והמדיה היא מה תפקידם של משרדי הפרסום בעידן החדש. עידן שבו מרבית תקציבי הפרסום זורמים לפלטפורמות המכירות את הצרכנים ויכולות לספק למפרסמים טירגוט מדוייק ( פייסבוק, גוגל, אמזון) . במצב כזה – קניית המדיה נעשית על ידי מומחי פייסבוק/ גוגל היכולים להיות חלק ממערך השווק של החברות. אין צורך במשרדי פרסום. גם לגבי צריכת שירותי קריאיטיב יש שאלה : האם יש הכרח לעבוד עם אנשים יצירתיים היושבים במשרדי הפרסום או שמא אנשי הקריאיטיב הטובים יותר נמצאים מחוץ למשרדי הפרסום ועובדים כפרילנסרים ?
הבעיה הגדולה של משרדי פרסום נמצאת במודל העיסקי שלהם ( עמלת מדיה. לא ממש מקובל על ידי פייסבוק וגוגל) וההיצמדות של משרדי פרסום למודל עיסקי זה. במקום לפתח יכולות מבדלות ולבסס אותן על מודלים עיסקיים עכשוויים, מתעקשים מרבית המשרדים להילחם על עמלת המדיה שלהם. הם כנראה לא מבינים שמי שמתעקש על מודל עיסקי קיים ונוח – מפסיד.מי שרואה שינוי מתקרב וצועד לעברו – מרוויח .
– בלוקבסטר נלחם על מודל עיסקי של השכרת קלטות ( 12 אחוזים מהרווח היו מאי החזרות) והפסיד ל נטפליקס
– חברות המוזיקה הגדולות נצמדו למודל של מכירת תקליטים והפסידו לאפל שהמציאה את איי טיונס.
– חברות הספרים הגדולות היו עסוקות בשמירה על מודל עיסקי מסורתי ונתנו לאמזון להשתלט על תחום e book
חברות שבאו מחוץ לתחום הפכו למובילות קטגוריה כיוון שהשחקנים הגדולים בקטגוריה היו עסוקים בשימור הקיים ולא היו ערים לשינוי טכנולוגי וצרכני .
אז מה מומלץ לחברות הפרסום לעשות ? מספר דוגמאות
- לזנוח חשיבת קריאיטיב מסורתית ולהתמקד ב creatology – יצירתיות מבוססת טכנולוגיות קלות ( למשל : מציאות רבודה יכולה להיות משהו מועיל מאוד מבחינה שווקית ועיסקית).
- לפתח יכולות יצירת תוכן מקצועיות ( יכולת זו לא קיימת במרבית הלקוחות/ חברות / מותגים)
- להיכנס לתחום data driven marketing
- יצירת פעילויות שמטרתן להאכיל את תיבת התהודה ( רשתות חברתיות). במילים אחרות – להפסיק לחשוב על סיסמאות ומסרים שהמותג אומר על עצמו אלא להתמקד ביצירת פעילויות ומסרים שיגרמו ללקוחות להגיד על המותג ולהדהד ברשת החברתית. מדובר בסוג אחר של חשיבה יצירתית.
- כניסה משמעותית לתחום המסחר האלקטרוני ( אולי הקמה וניהול של קניון המארח מוצרים של מספר לקוחות המשרד)
- הטמעה של מודלים עיסקיים אפקטיביים שאינם מבוססי עמלת מדיה ( ריטיינר, תשלום פר-טאלנט, תשלום לפרוייקט, שותפות ברווחים ממהלכים שווקיים המנוהלים על ידי משרד הפרסום)
כתיבת תגובה