העידן הדיגיטלי החליש מאוד את השפעתו של הפרסום המסורתי על החלטות קנייה והעדפה . יותר מכל ערוץ שווקי אחר , מה שמשפיע על צרכנים הוא התחום הצומח הנקרא SPOQ – Social Proof Of Quality – תחום זה מתייחס לכלל ההתייחסויות של צרכנים וגולשים המשתפים חוויותיהם , המלצותיהם וחוות דעתם לגבי מוצרים ושירותים. תחום זה מורכב משני אלמנטים מרכזיים : סנטימנט ( בעד או נגד המוצר/ השירות ) ווליום ( כמות האנשים המגיבים והמשתפים ) . בשנה האחרונה , מאז זיהו מותגים וחברות את חשיבותו של התחום, יש מי שמנסים להשפיע עליו בצורה של חוות דעת מוזמנות/ מזוייפות .
חברת הטיפוח( Sunday Riley ( https://sundayriley.com נתפסה במהלכו של קמפיין מאסיבי של פיזור חוות דעת מזוייפות. המהלך של החברה כלל הפעלה של עובדי החברה ו"ספקים" חיצוניים שאמורים לשבח את מוצרי החברה הנמכרים באתר Sephora . תכתובות אימייל של הנהלת החברה ועובדיה נחשפו והוכיחו שהחברה פעלה בתחום זה באופן רציף ואסטרטגי במהלך יותר משנה. גם בתחום התיירות קיימות תופעות דומות כאשר בתי מלון וספקים אחרים בתחום התיירות משקיעים משאבים ניכרים בכדי להשפיע על צרכנים הסומכים על חוות דעת והמלצות ככלי מרכזי לקבלת החלטות רכישה : 78 אחוזים סומכים על חוות דעת מרובות יותר מאשר על המלצה בודדת מחבר/ה.
מחקרי שוק שעוסקים בתחום הצעיר הזה מראים שאכן קיימת בעיית אמינות single source recommendation fraud – זיוף המלצות הנסמכות על מקור אחד . הפתרון הוא ביצירה של מנוע SPOQ – המייבא המלצות ,ציונים וחוות דעת ממגוון רב של מקורות תוכן – כך שהיכולת של מותגים להשפיע על התחום תהיה מינורית. אחת החברות שהחלה בפיתוח של מנוע אינטגרטיבי מסוג זה היא חברת SpoqMedia. נעדכן לגבי פיתוח זה בהמשך.
כתיבת תגובה